Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

SIF-forskere knækker diabetes-kode i Grønland

Ny banebrydende forskning giver en genetisk forklaring på, hvorfor flere og flere grønlændere får type 2-diabetes.

 

Bag forskningen står bl.a. professor Peter Bjerregaard fra Center for Sundhedsforskning i Grønland, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, adjungeret professor Marit Eika Jørgensen også Center for Sundhedsforskning i Grønland og Steno Diabetes Center og et forskerhold fra KU.

 

Holdets resultater er netop publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature. Og de kan bruges til at forbedre forebyggelses og behandlingsmuligheder for de personer, der befinder sig i en genetisk risikozone for at udvikle diabetes.

 

Fund af særlig genvariant

 

Forskningen er baseret på data og blodprøver fra Befolkningsundersøgelserne i Grønland, som løbende har været gennemført af Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med Grønlands Selvstyre siden 1993.

 

Marit Eika Jørgensen og Peter Bjerregaard var de første til at beskrive, at forekomsten af diabetes er høj i Grønland stik imod den gængse opfattelse.

 

- Vi har fundet en særlig genvariant i Grønlands befolkning, der har stor betydning for udvikling af type 2- diabetes. Genvarianten øger nemlig risikoen for at udvikle type 2-diabetes markant. Den findes kun hos grønlændere. 15 procent af landets diabetikere er dobbelt bærere af denne mutation, siger professor Peter Bjerregaard.

 

Findes kun hos grønlændere

 

Ved hjælp af avanceret gen-chip-teknologi, der i gennem de seneste 10 år har øget hastigheden på genetiske analyser markant, har forskerne analyseret de 5.000 blodprøver for 250.000 genvarianter, der har betydning for metaboliske sygdomme som diabetes, fedme og hjertekarsygdom.

 

Her viste det sig, at der ret hurtigt var en særlig variant, som blinkede meget klart på lystavlen. Det var en variation over genet TBC1D4, der har betydning for muskelcellers evne til at optage sukker. Har man den genvariation, betyder det - noget forenklet - at man ikke kan optage sukker i muskulaturen.

 

Varianten findes stort set kun hos grønlændere. Omkring 17 procent af alle grønlændere bærer varianten, som forhindrer glukosetransportørerne i at arbejde optimalt i kroppens celler. Genvarianten findes ikke hos europæere.

 

De nye data skal udforskes yderligere i de kommende år.

 

Marit Eika Jørgensen og Peter Bjerregaard vil videreføre epidemiologiske studier blandt andet for at belyse betydningen af den særlige genvariant for forebyggelse, diagnostik og behandling af diabetes i Grønland.

 
Redigeret: 08.04.15