Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Sundhedsundersøgelsen i Avanersuaq 2010

Sundhedsundersøgelsen i Avanersuaq i Nordgrønland er iværksat af Departementet for Sundhed, Grønlands Selvstyre for at kortlægge forekomsten af en række sygdomme og dødsårsager og sammenligne sygdoms- og dødelighedsmønsteret i Avanersuaq med resten af Grønland. Dette sker, fordi befolkningen i Avanersuaq har observeret en øget forekomst af bl.a. kræft, hudlidelser og uforklarlige dødsfald, og fordi mange er utrygge ved, om dette nye sygdomsmønster kan have noget at gøre med en mulig radioaktiv forurening efter en ulykke i 1968, hvor et B-52 bombefly med atomvåben styrtede ned på havisen tæt ved Pituffik. Undersøgelsen er betalt af den danske stat og gennemført af Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med Departementet for Sundhed, Grønlands Selvstyre.

 

Undersøgelsen har ikke til formål at påvise eller afvise en årsagssammenhæng mellem udsættelse for plutonium og bestemte sygdomme. Dertil er befolkningen i Avanersuaq

for lille og den forventede eksponering for lav. Desuden eksisterer der ikke sygdomme, som med sikkerhed kan siges at skyldes plutonium.

 

Rapporten kan bestilles i trykt udgave her på siden eller downloades elektronisk som pdf.

 
 
Forfatter: Peter Bjerregaard, Inger Katrine Dahl-Petersen
Udgiver: Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet
År: 2011
Bestillingsnr.: 
Pris: 
 
Redigeret: 19.10.17