Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  2, 2008

Social ulighed i børns sundhed
 

Social status præger børns sundhed fra fødslen

Når en kvinde fra en af de dårligst stillede sociale grupper i Danmark føder et barn, er der større risiko for at barnet har lav fødselsvægt, bliver født for tidligt eller dør. Det bekræfter helt nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

 

Børn født af mødre med kort uddannelse har dobbelt så stor risiko for at veje mindre end 2500 gram ved fødslen, og dobbelt så stor risiko for at dø inden for det første leveår sammenlignet med børn født af veluddannede mødre. Risikoen for at blive født for tidligt er endvidere en halv gang større for børn født af mødre med kort uddannelse end børn født af veluddannede mødre.

 

Social ulighed i sundhed blandt børn viser sig ikke kun i de første leveår, men gennem hele barndommen, hvilket en ny dansk antologi om emnet dokumenterer. "Social ulighed i sundhed blandt børn og unge" er titlen på bogen, som nitten børnesundhedsforskere står bag. Antologien giver for første gang et samlet overblik over den eksisterende viden på området, beskriver mekanismer bag ulighederne, og kommer med forslag til, hvor der er behov for en indsats.

 

 

Relativ risiko for børn født i 2003 for lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og død i første leve år, i relation til moderens uddannelseslængde

 

 

Figuren er baseret på særkørsler fra Det Medicinske Fødselsregister og Danmarks Statistiks IDA-register og er ikke tidligere offentliggjort.

Af:

Anette Johansen, forskningsmedarbejder, sociolog, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, e-mail: ajo@si-folkesundhed.dk, telefon: 3532 6388.

 

Laust Mortensen, ph.d. studerende, kandidat i folkesundhedsvidenskab. Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, e-mail: lmo@si-folkesundhed.dk, telefon: 2682 6394  

Kilde:

Det Medicinske Fødselsregister og Danmarks Statistiks IDA-register 

 

Bestilling af antologien: ”Social ulighed i sundhed blandt børn og unge” redigeret af Anette Johansen, Bjørn E. Holstein og Anne-Marie Nybo Andersen. Udgiver Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Bestil ONLINE eller på telefon 3920 7777. Pris 149 kr. + forsendelse.

 
Redigeret: 16.07.09