Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  26, 2012

Rygning og operationer
 

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationer

Efter operationer har patienter, der ryger, en markant øget risiko for at udvikle en lang række komplikationer. Rygere har op til 5 gange højere risiko for at få komplikationer generelt efter de er blevet opereret. Det viser en ny rapport "Alkohol, rygning og postoperative komplikationer", som Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet har udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. I rapporten gennemgås de seneste ti års forskning på området.

 

Udover komplikationer generelt har rygere også øget risiko for at udvikle flere specifikke komplikationer efter operationer. Rygere har blandt andet 1,2 til 8 gange større risiko for at få sårkomplikationer og 2 til 10 gange større risiko for lungekomplikationer, mens de efter tandkirurgi har omkring dobbelt så stor risiko for implantatsvigt. Derudover ser rygere også ud til at have øget risiko for infektioner, indlæggelse på intensivafdeling, forlænget indlæggelsestid, organafstødning efter transplantationer og anastomoselækage dvs. bristning i sammensyningen af tyktarmen efter tarmoperationer.

 

 

 

 

Meget tyder på, at omfanget af tobaksforbruget har en betydning for, om man får komplikationer, da risikoen øges for hver ekstra cigaret, der ryges per dag. Man kan dog mindske risikoen for komplikationer ved at holde op med at ryge mindst 6 uger før en operation. Det anbefales derfor, at screening, information og intervention over for rygere indgår som rutine før operationer.

 

Til rapporten blev i alt 9.355 videnskabelige undersøgelser fundet gennem en omfattende søgning i databaser på internettet, og heraf blev 129 taget med i rapporten.

Af:

Marie Grønkjær, forskningsmedarbejder, Marie Eliasen, videnskabelig assistent, Ulrik Becker, adjungeret professor og Janne S. Tolstrup, forskningsleder, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

 

Kontakt: Marie Eliasen, videnskabelig assistent, mae@si-folkesundhed.dk, tlf: 6550 7739.

Ulrik Becker, adjungeret professor, becker@dadlnet.dk, mobil: 2339 1728.

Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

Kilde:

Alkohol, rygning og postoperative komplikationer Marie Eliasen, Lise Skov-Ettrup, Anne Hjøllund Christiansen, Marie Grønkjær Pedersen, Stine Schou Mikkelsen, Morten Grønbæk, Trine Flensborg-Madsen, Ulrik Becker, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Redaktion: Mia Fischerman, Jørgen Falk, Birgitte Holm Petersen, Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen, 2012.  

RAPPORTEN

 
Redigeret: 27.06.12