Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  32, 2012

Biologisk modenhed og risikoadfærd
 

Piger med tidlig menstruation har mere risikoadfærd

Piger, der får deres første menstruation tidligt, er ikke kun biologisk tidligt modne. De prøver også tidligere og i større grad at drikke alkohol og ryge end piger, der får deres første menstruation sent.

 

Tabellen viser tal for piger, som går i niende klasse, hvor de fleste er 15 år gamle. Kun 2 % havde endnu ikke haft menstruation, 6 % har haft første menstruation som 10-årig eller tidligere, 12 % som 11-årig, 28 % som 12-årig, 34 % som 13-årig, 14 % som 14-årig og 4 % som 15-årig. Pigerne er inddelt i tre grupper efter, om de har haft første menstruation tidligt (som 11-årige eller tidligere), som gennemsnittet (12-13 år) eller sent (som 14-årige eller senere). Tabellen viser, hvor mange procent af pigerne i de tre grupper, som har erfaring med at ryge og drikke alkohol. Mønstret er det samme for alle de seks nævnte former for risikoadfærd. Risikoadfærd forekommer markant hyppigst blandt piger med tidlig første menstruation, altså de piger som havde deres første menstruation, da de var 11 år eller tidligere.

 

 

Procent af piger i niende klasse, som udviser risikoadfærd, opdelt efter alder for første menstruation

 

 

*1 Piger, som endnu ikke havde haft første menstruation, er taget ud af tabellen.

*2 At rusdrikke betyder at drikke fem eller flere genstande ved én lejlighed, f.eks. en fest.

 

 

Se mere om resultatet

 

Af:

Bjørn Holstein, professor, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Kontakt: Professor Bjørn Holstein, bho@si-folkesundhed.dk, telefon: 6550 7855

Kilde:

Skolebørnsundersøgelsen 2010, Mette Rasmussen, Pernille Due, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet 2011.

 

Om undersøgelsen: Skolebørnsundersøgelsen 2010 er gennemført af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og finansieret af Nordea-fonden. Den omfatter 4.922 elever på femte, syvende og niende klassetrin på et tilfældigt udsnit af landets skoler.

 
Redigeret: 20.01.17