Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  33, 2007

Sygdom første skoledag
 

Skolebørn er ofte syge

Når de små poder starter i skole efter sommerferien, er det ikke usandsynligt, at nogle er syge på den første dag. De nyeste tal (2005) fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne (SUSY-undersøgelserne) viser nemlig, at 21,7% af børn under 16 år har været syge inden for en 14-dages periode.

 

Dog viser tallene også, at det faktisk er i den tidlige skolealder (6-8 år og 9-12 år), at sygeligheden er lavest (henholdsvis 19% og 17%) set i forhold til fx 1-2 års alderen, hvor 37% af børnene har været syge inden for periode på 14 dage.

 

Infektioner (fx forkølelse, influenza, mellemørebetændelse eller anden febersygdom) er langt den hyppigste årsag til sygdom både for drenge og piger i alle aldersgrupper, efterfulgt af mave-tarmsygdomme (fx ondt i maven, diarre eller opkastning), der tegner sig for ca. 4-5% af sygdomsepisoderne. Man kan dog samtidig se, at det er forekomsten af infektionssygdomme, der falder mest i skolealderen, mens andelen af børn, der er syge pga. hovedpine eller migræne er størst blandt skolebørnene.

  

 

Andelen af børn, der har været syge inden for en 14-dages periode blandt drenge og piger i forskellige aldersgrupper 

 

Sundheds og sygeligehedsundersøgelsen 2005

 

SUSY-undersøgelserne følger danskernes sundhed, sundhedsvaner, kontakt til sundhedsvæsenet, levevilkår og meget mere. Tidligere undersøgelser er gennemført i 1987, 1994 og 2000. Oplysninger om børnenes sundhed og sygelighed er angivet af forældrene. 

Af:

Mia Madsen, forskningsassistent og Anne-Marie Nybo Andersen, forskningsleder, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

 

Kontaktperson: Mia Madsen, forskningsassistent, tlf.: 30207777, E-mail: mia@si-folkesundhed.dk

 

Kilde: Sundheds og sygelighedsrapporten 2005, kapitel 9 om børns sundhed og sygelighed. Rapporten

 
Redigeret: 28.10.16