Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  35, 2006

Rygning og celleforandringer
 

Rygning øger risikoen for celleforandringer på livmoderhalsen

Ca. 20-30 % af yngre, danske kvinder er smittet med HPV-virus (Human Papillomavirus). HPV overføres ved seksuel kontakt og er nødvendig for udvikling af celleforandringer på livmoderhalsen. I værste tilfælde kan disse celleforandringer resultere i livmoderhalskræft. Det er dog de færreste HPV-smittede kvinder, der udvikler celleforandringer, men undersøgelser har vist, at forskellige risikofaktorer kan påvirke udviklingen.

 

Statens Institut for Folkesundhed har i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse udarbejdet en undersøgelse, hvis formål var at undersøge om rygning og alkohol øger risikoen for at udvikle celleforandringer blandt HPV-positive kvinder.

 

Resultaterne af undersøgelsen viser, at rygere har ca. dobbelt så stor risiko for udvikling af celleforandringer på livmoderhalsen som ikke-rygere. Resultaterne viser endvidere, at kvinder der har røget i mange år og er startet i en ung alder har øget risiko for celleforandringer. Undersøgelsen viser desuden, at der ikke kan konstateres sammenhæng mellem alkoholforbrug og celleforandringer.

 

I undersøgelsen deltog 548 HPV-positive kvinder i alderen 20-29 år. De blev interviewet, fik foretaget en gynækologisk undersøgelse og udfyldte et spørgeskema. Efter to år gennemgik kvinderne en identisk undersøgelse for at kortlægge hvilke kvinder der havde udviklet celleforandringer på livmoderhalsen.

 

Jo længere tid HPV-virus befinder sig i kroppen, jo større risiko er der for celleforandringer. Det er endnu uvist, hvorfor rygning påvirker udviklingen af celleforandringer på livmoderhalsen, men en mulig forklaring kan være, at rygning hæmmer ødelæggelsen af HPV.

 

Figurtekst: Risikoen for udvikling af celleforandringer på livmoderhalsen, med ikke-rygere som reference.

 

 

Af:

Tine Gregersen og ph.d.-stipendiat Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed. Tlf. 3920 7777, jst@si-folkesundhed.dk

Kilde:

Janne Tolstrup, Christian Munk, Birthe Lykke Thomsen, Edith Svare, Adriaan J.C. van den Brule, Morten Grønbæk, Chris Maijer og Susanne Krüger Kjær. The role of smoking and alcohol intake in the development of high-grade squamous intraepithelial lesions among high-risk HPV-positive women. Acta Obstet Gynecol Scand. 2006;85(9):1114-1119.

 
Redigeret: 31.08.06