Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  16, 2004

Pas på brugen af økser og maskinelle haveredskaber
 

Ulykker med haveredskaber

Foråret er kommet, og haven kræver sin mand og kvinde. Der fræses, graves, rives og slås græs. Både små og store haveredskaber er i gang: Grensakse, river, haveslanger, trillebøre og kædesave. En gang i mellem går det galt, og man må på skadestuen med et snitsår eller det der er værre. Årligt sker der i Danmark ca. 4000 hjemme- og fritidsulykker med haveredskaber. De redskaber der hyppigst er involverede, er hækkeklippere og hækkesakse (tilsammen 670 ulykker pr. år), plæneklippere (tilsammen 650), økser (oftest i forbindelse med brændekløvning, 630) og kædesave (480). Men også tilsyneladende mere uskyldige redskaber er skyld i ulykker: Spader (230), river (140), trillebøre (160). Fingerskaderne dominerer, og udgør næsten halvdelen af alle skader. Der er desuden mange øjenskader, typisk fordi noget kommer i øjet ved græsslåning, hækkeklipning eller savning.

 

Nogle skader er dog mere alvorlige end andre. Over 100 personer mister hvert år fingre og tæer, eller dele heraf. Farligst er brændekløvere, hvor fingrene for let kommer på gale veje. Også motorplæneklippere er særlig farlige for fingrene, som kan komme ind i rotoren, eller for tæerne, som man kører hen over.

 

Haveulykkerne rammer aldersmæssigt meget bredt: De mest udsatte er i alderen 25-65 år. Samtidig afslører de, at kønsrollerne stadig findes i haven: Hvor 95% af dem, der kommer til skade med benzin-motorsave og jordfræsere er mænd, er det kvinder, der udgør flertallet af dem, der kommer til skade med hakke, rive, greb og vandkande.

 

Tallene kommer fra Ulykkesregisteret ved Statens Institut for Folkesundhed og er baseret på detaljerede oplysninger om ulykker og skader i perioden 1998-2003 fra skadestuer, der modsvarer ca. 15 % af den danske befolkning.

Af:

Bjarne Laursen og Birthe Frimodt-Møller

Kilde:

Ulykkesregisteret

 
Redigeret: 19.09.04