Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  31, 2005

Alkohol og kræft
 

Sammenhæng mellem stort alkoholforbrug og visse kræftformer

Ud fra store befolkningsundersøgelser ved vi, at højt alkoholforbrug forøger risikoen for kræft i mundhule, strube, svælg, spiserør og lever. Det er også vist, at alkoholforbrug i mindre grad forøger risikoen for kræft i mave, bugspytkirtel, tyk- og endetarm, lunge, bryst og æggestok.

 

I dette danske studie har vi haft adgang til oplysninger om 14.313 mandlige bryggeriarbejdere, der var ansat ved et bryggeri mindst seks måneder mellem 1939 og 1963. Det enestående ved denne population er, at bryggeriarbejderne i deres overenskomst med Bryggeriforeningen havde en aftale om, at de dagligt kunne få seks øl, og vi ved, at hovedparten af bryggeriarbejderne drak de seks øl. Et forbrug der er over fire gange højere, end hvad den gennemsnitlige danske mand drak i samme periode.

 

Ved at samkøre vores oplysninger om bryggeriarbejderne med oplysninger fra offentlige registre har det været muligt at finde kræftsygeligheden på 13.051 af disse bryggeriarbejdere (91%). For at vurdere om bryggeriarbejderne har en forøget risiko for kræft, har vi sammenlignet deres forekomst af kræft med den mandlige baggrundsbefolknings forekomst i samme alder og periode. Bryggeriarbejderne er tidligere fulgt til 1972 (i en undersøgelse af Ole Møller Jensen fra Kræftens Bekæmpelse), men i dette studie er opfølgningstiden forlænget med 27 år til 1999.

 

I løbet af opfølgningsperioden fra 1943 til 1999 udviklede 3.928 bryggeriarbejdere kræft, hvor vi kunne have forventet 2.836 tilfælde, hvis bryggeriarbejderne havde den samme kræftsygelighed som den mandlige befolkning med samme alder og i samme periode. Dette svarer til en forøget kræftforekomst på 39 % (O/F = 1.39). Forekomsten er stærkt forøget for kræft i tunge, mundhule, svælg, spiserør, lever og strube. Når det gælder kræft i galdeblære, bugspytkirtel, lunge, tyk- og endetarm og nyre og urinveje er der også tale om en forøgelse, men mindre end for de før omtalte. Bryggerne har en svagt lavere forekomst af anden hudcancer end modermærkecancer.

 

Dette studie viser, at danske bryggeriarbejdere har en forøget forekomst af flere kræftformer. Dette kan med stor sikkerhed tilskrives, at bryggeriarbejderne har haft et højt ølforbrug igennem mange år. Undersøgelsen bekræfter i store træk andre undersøgelser på området, og dermed at alkohol i sig selv fremkalder de viste kræftformer. Dog viser denne undersøgelse, at der er forøget risiko for kræft i endetarm og tyktarm, hvilket ikke alle undersøgelser viser. Ligeledes viser undersøgelsen en lavere forekomst af anden hudcancer og cancer i læben. Dette forhold skyldes formentlig, at alkoholen indtages inden døre; altså, at der ikke er tale om eksponering for sol.

 

Forskningsprojektet er foregået i et samarbejde mellem Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse og Center for Alkoholforskning, Statens Institut for Folkesundhed.

 

 

*   Den danske ICD7-kode er anvendt til at klassificere sygdommene.

** Tallene i kolonnen skal forstås sådan, at tal over 1 viser forøget risiko og tal under 1 viser formindsket risiko.

Af:

Lau Caspar Thygesen og Katrine Strandberg Larsen, Statens Institut for Folkesundhed

Kontaktperson: Lau Caspar Thygesen. Tlf. 3920 7777.

Kilde:

Thygesen LC, Albertsen K, Johansen C, Grønbæk M. Cancer incidence among Danish brewery workers. International Journal of Cancer 2005;116:774-778.

 
Redigeret: 04.08.05