Presseservice
Om hjemmesiden
Kontakt os
Medarbejdere
English
 

Uge  50, 2003

Ulykker i julen
 

Juleaften - årets sikreste dag!

Til trods for levende lys i juledekorationer, dans om juletræet og gang i ovnene sker der forholdsvis få ulykker i juledagene. Faktisk er den 24. december den dag på året, hvor færrest kommer til skade. Når det går galt, sker det oftest i hjemmet, og ikke mindst i køkkenet. De fleste ulykker i julen er banale og ligner de ulykker, der sker resten af året: Fald og snitsår dominerer. Forbrændinger forekommer, men ikke hyppigere end andre dage.

 

Der er dog eksempler på ulykker med direkte forbindelse til julen: I den alvorlige ende opstår der flere brande, som medfører røgforgiftning. Mindre alvorlige ulykker omfatter småbørn som bider i glaskuglerne på træet, folk der skærer sig ved gaveudpakningen, brænder sig på risengrøden, får varmt andefedt ned over tæerne, knækker tænder på kirsebærsten, får andeben, paté eller fasanben galt i halsen, klipper fingeren i stedet for juletræstoppen, rammer fingeren når juletræsfoden skal slås fast eller falder over ledningen til juletræet. Men disse typer af ulykker er heldigvis sjældne, og julen må siges at være fredelig også mht. til ulykker.

 

Tallene i nedenstående figur er antal skadestuekontakter i perioden 16.-30. december registreret i Ulykkesregisteret i årene 1998-2002. Ulykkesregisteret dækker ca. 15% af Danmark.

Af:

Bjarne Laursen, Birthe Frimodt-Møller og Hanne Møller

Kilde:

Ulykkesregisteret ved Statens Institut for Folkesundhed

 
Redigeret: 01.02.06